
Omul are innascuta trasatura crearii frumosului mentinandu-se intr-o stare de bucurie si de autodepasire in ceea ce face. De aceea dupa ce a reusit sa-si construiasca o casa, preocuparea sa este indreptarea spre amenajarea exterioara si interioara a locuintei sale , in functie de destinatia fiecarei incaperi. Se face distinctia intre case mici si case mai mari sau case cu multe incaperi , atunci cand trebuie sa realizezi amenajari interioare.
Aceasta activitate sta in seama proiectantului de interior sau a arhitectului. Cele doua ocupatii sunt incluse in nomenclatura programului Camerei de Arhitectura si sunt protejate de lege.
Pentru ce tip de casa este cea mai potrivita alegere pentru tine si la ce valoare, trebuie sa intelegem ca optiunea pentru fiecare solutie constructiva implica un anumit tip de costuri, si este o problema de educatie , mai ales de educatie in a intelege influenta diferitelor componente ale pretului.
Romanii devin tot mai interesati de solutiile alternative de constructie a caselor in care vor locui, astfel ca au aparut tot mai multe variante si alternative la constructiile clasice din caramida sau din BCA.
Sa construiesti o casa este poate una dintre cele mai importante decizii pe care o iei intr-o viata, asta deoarece angajamentul pentru o constructie de acest gen poate fi o mostenire de pret lasata generatiilor viitoare. In prealabil este bine documentarea planului de constructie pentru cautarea celei mai bune solutii de constructie pentru bugetul pe care il ai, dar am incercat si identificarea proiectului care se potriveste cel mai bine zonei in care locuiesti.
Utilizarea lemnului drept solutie pentru structura viitoarei locuinte este tot mai raspandita in randul caselor din Romania, asta intr-o mare masura deoarece acest material este placut privirii atat la exterior cat si la interior, atrag atentia arhitectii.
Structurile din lemn au placari geluite, cheresteaua din care se executa elementele structurale si de compartimentare sau sarpanta dand un aspect mai rustic. Lemnul este bun izolator termic fapt prin care sunt evitate puntile termice si trebuie bine pus in combinatie cu materiale izolante specializate (vata minerala, polistiren, membrane de etansare) asigurand locuintei un grad inalt de izolare termica. Potrivit acestuia, structural, chiar in cazul unor imobile supraetajate, casele din lemn sunt usoare, fara probleme de seismicitate, atata timp cat sant bine configurate si executate.
O tehnologie comuna si totodata foarte raspandita, zidaria portanta cu elemente de beton armat (caramida / blocul ceramic) este o solutie foarte usor de gasit de catre proiectanti si executanti, fiind o tehnologie foarte flexibila, permitand obtinerea de deschideri relativ mari, forme si volume dintre cele mai diverse, fiind bine pus la punct si normat sistemul de calcul si simulare la solicitarile la care este supusa cladirea in cazul unui seism. Potrivit specialistilor din piata, caramizile speciale pentru zidaria portanta aduc un avantaj constructorilor, prin reducerea greutatii constructiei, ceea ce conduce la cresterea izolarii termice in cazul zidariei exterioare si prin marirea randamentului de constructie.
BCA-ul (Betonul Celular Autoclavizat) este o alta preferinta in topul materialelor de constructie pe baza careia se realizeaza structura unei case, fiind in ultimii ani o solutie tot mai cautata in randul romanilor, ponderea vanzarilor in piata fiind favorabila acestei solutii, in detrimentul caramizii, arata o statistica din piata. Potrivit expertilor, tehnologia utilizarii BCA este una comuna si raspandita, fiind relativ usor de gasit de catre proiectanti si de executanti.
Specialistii din piata constructiilor sustin ca pretul mediu pe metru patrat in cazul optarii pentru una dintre aceste solutii de constructie, este, in mod normal, cel dat de piata. Aceasta indiferent de tipul materialului va avea indicatori economici fluctuanti, deoarece sunt diverse conditionalitati care influenteaza preturile.